Art de Vivre


Art de Vivre


Natuur

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren.

Rond het jaar 1100 is men begonnen met de aanleg van vijvers/meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 3000 grote en kleine vijvers, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk.  Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen de moerasschildpad, boomkikker en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna. Ook zie je veel hagedissen.
 
Het Parc Naturel Regional de la Brenne (PNR) heeft een internationale erkenning van de RAMSAR-conventie, deze conventie is er voor wetlands en alleen natuurparken die zich aan ecologische principes houden worden door deze conventie erkent. Een groot deel van het PNR is ook Natura2000 gebied. In het parc zijn allerlei grote en kleine natuurreservaten die veel moois te bieden hebben. De meeste zijn goed ontsloten door allerlei paden en wandelwegen en er zijn veel goede observatiehutten aan de vijvers.

Geert kan je meenemen op wandelingen langs karakteristieke huisjes, dromerige vennen, blauwe meren, donkere poelen, goudgele korenvelden, over de hei en door het bos. Hij is al ruim 20 jaar natuurgids in het gebied en zijn specialiteit is zijn enorme kennis over vogels, die hij op een voor kinderen en volwassenen leuke manier weet over te brengen.

Al 40 jaar geleden heeft hij zijn natuurgidsendiploma bij het IVN behaald. En in 2014 heeft hij het Franse natuurgidsen diploma "Qualinat" behaald. Nu verzorgt hij ook excursies voor het PNR. Klik hieronder op het plaatje van het parc om deze data van de excursies te zien. Telefonisch aanmelden via de het Parc (0033 254 28 12 13 of 0033 254 28 11 00) of aan de balie van het Maison du Parc in Rosnay - Le Bouchet.

Het Regionale Parc
 

De natuurfoto's van Geert vind je onder het kopje "Nieuws".

 
Nederlands  Français  English  Deutsch
| Disclaimer
© 2018 Art de Vivre - Chambres d’Hôtes – Bed & Breakfast