Art de Vivre - c'est la BalanceBijeneter
 
Tafeleend
 
Koereiger
 
Hoppen
 
Koereiger
 
Platbuiklibel
 
Putter
 
Geoorde Fuut
 
Purperreiger
 
Qualinat badge

Media
 
Chaam, januari 2015 - Mark & Leij Nieuwsbrief
 
La Brenne in Frankrijk is een natuurgebied met internationale status. Het ligt zo'n 300 km ten zuiden van Parijs en is voor de natuurliefhebber en rustzoeker een prachtig gebied. Er liggen zo'n 3000 meren en meertjes die onder andere gebruikt worden voor de visteelt, maar ze worden ook bevolt door vele vogelsoorten. Soorten die in Nederland zeldzaam zijn geworden komen daar nog in grote getale voor. Ook de planten rijkdom is groot. Er komen onder meer tientallen soorten orchideeën voor.

Geert Engels komt al al bijna 20 jaar in het gebied en kent het inmiddels op zijn duimpje. Hij verzorgt er zo'n 50 excursies en teintallen lezingen per jaar. Tijdens die excursies staat de natuur centraal, maar ook andere zaken zoals het landschap en de visteelt komen aan de orde. De laatste paar jaar runt hij, samen met zijn vrouw, een bed & breakfast in het "Parc Naturel de la Brenne", en ontvangt daar veel natuurliefhebbers als gast.

Geert heeft de camera altijd paraat, en aan de hand van zijn foto's wil hij u kennis laten maken met dit prachtige gebied. De lezing wordt gehouden op donderdag 5 februari en begint om 20.00 uur in café Bellevue te Chaam. U bent van harte welkom. de toegang is gratis.

 
/////// Einde bericht /////// Einde bericht /////// Einde bericht ///////

Heeze, 15 december 2014 - www.HLSnu.nl
 
Geert Engels Guide du Tourisme de Nature en Brenne

 
Door onze correspondent.
 
Geert laat ons vanuit Brenne weten: “Zaterdag 13 december heb ik uit handen van Pascale Rossler, vice président van de Regio Centre (even groot als Nederland) met biodiversiteit als zijn aandachtsgebied het diploma en de daarbij behorende badge voor Guide du Tourisme de Nature en Brenne met het Qualinat kwaliteitsmerk mogen ontvangen.
De dag begon met een korte excursie naar een vijver die afgevist ging worden. Daarna gingen we naar een locatie waar twee natuurreservaten bijeen komen en die nu door aankoop van 180 ha grond samen één geworden zijn. Hier was de president van de Regio aanwezig, die na de nodige toespraken het lint doorknipte waardoor beide natuur resevaten één groot reservaat werden (380 ha).
Nadien verder naar een boerderij waar een 5-tal veeboer(inn)en een korte presentatie hielden over hun werkwijzen van inscharen van hun vee in het reservaat en de samenwerking met de beheerders. Daarna weer een korte wandeling naar een restaurant voor het middagmaal. Dat bestond uit producten uit het reservaat: vis, vlees en kaas.
Toen weer met twee gidsen op pad door het natuurreservaat. Rond de klok van 15:30 uur kwamen op een plek waar we de diploma’s en de badge uitgereikt kregen. Toen nog een lekkere vin-chaud (glühwein) en daarna weer naar huis. Een geslaagde maar ook weer leerzame dag.

Geert is donderdag 18 december te horen en te zien tijdens de lezing in dorpshuis ‘t Perron. De lezing zal zijn over het Natuurpark De Brenne in Frankrijk. Geert Engels is een IVN-er die in dat gebied actief is als natuurgids. Aanvang 20.00 uur in ’t Perron, Schoolstraat 48 te Heeze. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis. Het belooft een interessante avond te worden.
 
/////// Einde bericht /////// Einde bericht /////// Einde bericht ///////
 
Heeze, 10 december 2014 - Parel van Brabant en www.HLSnu.nl

 
Lezing Geert Engels over Frans Natuurpark De Brenne

Heeze. Dorpshuis 't Perron in Heeze houdt op donderdag 18 december een lezing over het natuurpark De Brenne in Frankrijk. De lezing wordt gegeven door Geert Engels, een IVN'er die in dat gebied actief is als natuurgids.
 
Natuurpark De Brenne is een natuurgebied met een internationale status. Het ligt zo'n 250 kilometer ten zuiden van Parijs. Er liggen zo'n drieduizend meren en meertjes die onder andere gebruikt worden voor de visteelt. Maar ze worden ook bevolkt door vele vogelsoorten. Soorten die in Nederland zeldzaam zijn geworden komen daar nog in grote getale voor. Ook de plantenrijkdom is groot. Er komen onder meer tientallen soorten orchideeën voor.
 
Geert Engels komt al al bijna 20 jaar in het gebied en kent het inmiddels op zijn duimpje. Hij verzorgt er excursies en lezingen. Tijdens die excursies staat de natuur centraal, maar ook andere zaken zoals het landschap en de visteelt komen aan de orde. Engels heeft de camera altijd paraat. Aan de hand van zijn foto's verzorgt hij op donderdag 18 december een voordracht over het gebied. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in het dorpshuis 't Perron aan de Schoolstraat 48 in Heeze. De toegang is gratis. Meer info http://fotosgeertengels.blogspot.com

 
/////// Einde bericht /////// Einde bericht /////// Einde bericht ///////
 

Leende, 9 april 2009

Nico de Haan wordt sympathisant van Art de Vivre


Vogelbeschermer Nico de Haan is sympathisant van Art de Vivre een Chambre d? Hôte (b&b) in het park de Brenne, regio Indre in centraal Frankrijk. De Haan: “Er zijn natuurlijk wel meer vakantieboerderijen in Frankrijk, maar dit kleinschalig initiatief midden in de natuur is voor de vogelaar een prima plekje om er eens lekker op uit te trekken en te gaan gluren en turen.” Art de Vivre opent haar deuren op 1 mei aanstaande, voor meer informatie en reserveringen www.artdevivre-belabre.com.
 
Om zijn sympathie voor het natuurpark de Brenne en de vakantieboerderij te onderstrepen heeft De Haan Geert Engels, initiatiefnemer van Art de Vivre, uitgenodigd als gast in de volgende uitzending van het programma NatuurNu. Dit programma is in de tweede helft van april te zien op de website www.natuurnu.nl.
 
Bijzonder park voor de vogelaar
Geert Engels (56), woonachtig in Leende, is vanaf zijn 20e IVN natuurgids en bezoekt het nationaal park de Brenne al veertien jaar. In het programma natuurnu.nl geeft hij tekst en uitleg wat er nu zo bijzonder is aan het park. Met natuurlijk extra aandacht voor de vogels. Er zijn vogels te zien die we ook hier kennen zoals de Aalscholver of de Reiger (negen verschillende soorten), maar ook de Griel, Hop, Bijeneter, Cirlgors, Rode patrijs, Grauwe gors, Blauwe, Bruine en Grauwe kiekendief, Dwergarend, Dwergooruil, Slangenarend, Visarend, Zwarte en Rode wouw, Zwarte ooievaar, Cettiszanger, Graszanger, Draaihals, Grote karekiet, Roodkopklauwier zijn vaste bewoners van het natuurpark. “Het is te veel op te noemen,” bevestigt De Haan. “Vooral in het voorjaar en najaar is het een bijzonder park voor de vogelaar en natuurgenieter.” Het park is zo groot als de provincie Utrecht en is vooral bekend om zijn visvijvers en meren.
 
Een droom
Art de Vivre ligt midden in het park de Brenne en biedt ruimte voor 16 personen. Engels laat Nederland deels achter zich om zich in Frankrijk te vestigen. Engels: “We hebben negen jaar geleden een boerderijtje gekocht als vakantieverblijf. Het is altijd al een droom geweest om het te gaan uitbaten en nu doet zich de kans voor.”
 
Onderdompelen in de natuur
Art de Vivre wil vooral haar gasten zowel activiteiten als ontspanning aanbieden. Zo kunnen gasten bijvoorbeeld mountainbiken en daarna een heerlijke massage ontvangen. “We willen dat de mensen het dagdagelijkse leven even achter zich laten en hier zich helemaal kunnen ontladen en vervolgens weer opladen”, zegt Engels. Daarnaast geeft Engels ook geleide wandelingen in de natuur: “het is een ecologisch natuurpark en dat betekent dat alles wat we doen, dat met respect voor de natuur doen.” Afhankelijk van het seizoen neemt de natuur het park helemaal in beslag. Art de Vivre laat haar gasten daar in onderdompelen, zodat de natuur ook hun even in beslag neemt, bijvoorbeeld de vogelzang in de lente en de bronsttijd van de herten in de herfst.
 
Het park de Brenne heeft een internationale erkenning van de RAMSAR-conventie, deze conventie is er voor de wetlands en alleen natuurparken die zich aan ecologische principes houden worden door deze conventie erkent. Het park laat zien hoe de mens zich heeft gehandhaafd in deze natuur, hoe het de natuur heeft ingezet voor haar gewin maar ook voor het behoud van het park zelf. Art de Vivre onderschrijft de uitgangspunten van het park en draagt deze graag uit.
 
/////// Einde bericht /////// Einde bericht /////// Einde bericht ///////

 
Nederlands  Français  English  Deutsch
| Disclaimer
© 2018 Art de Vivre - Chambres d’Hôtes – Bed & Breakfast